Tutaj powinien być opis

Wielkanocne mazurki

Wielkanoc jest najstarszym i najważniejszym świętem chrześcijańskim. Kojarzy  się na z kolorowymi pisankami, mnóstwem pysznego jedzenia, śmigusem dyngusem i wieloma innymi przyjemnymi rzeczami.                                                                                                                         

Przy staropolskim stole ne może zabraknąć tradycyjnego mazurka o czym dobrze wiedzą uczniowie klasy I i III.                                                                                                                                              

Mazurki pochodzą ze Wschodu, a do Polski zostały przywiezione prawdopodobnie przez Turków. Nazwa „mazurek” wywodzi się z regionu, gdzie były po raz pierwszy wypiekane - z Mazur. Nigdy nie były traktowane jako wypiek skomplikowany, ale liczył się zmysł artystyczny - czyli zdobienie.  Pod czujnym okiem pani Marietty  uczniowie nabywali umiejętność tworzenia tego tradycyjnego  ciasta. Mama Eryka udzielała dzieciom cennych wskazówek. Ciasto powinno być niskie, na grubość palca w kształcie prostokąta, serca, rombu lub kwadratu. Ważne są również dodatki - siekane orzechy, migdały, rodzynki, owoce z konfitur czy kandyzowane skórki różnego rodzaju.

 Mazurki wykonane przez nasze dzieci prezentują się rewelacyjnie. W żadnej cukierni takich nie znajdziecie. Dodam w sekrecie, że z pewnością przyozdobią  koszyczki ze święconkami naszych małych cukierników. 

Przyłączamy się  do wylukrowanych na mazurkach życzeń:

„ WESOŁYCH ŚWIĄT -  ALLELUJA !”