Wielkanocne mazurki
Wielkanoc jest najstarszym i najważniejszym świętem chrześcijańskim. Kojarzy się nam z kolorowymi pisankami, mnóstwem pysznego jedzenia, śmigusem dyngusem i wieloma innymi przyjemnymi rzeczami.
Przy staropolskim stole ne może zabraknąć tradycyjnego mazurka o czym dobrze wiedzą uczniowie klasy I i III.
Mazurki pochodzą ze Wschodu, a do Polski zostały przywiezione prawdopodobnie przez Turków. Nazwa „mazurek” wywodzi się z regionu, gdzie były po raz pierwszy wypiekane - z Mazur. Nigdy nie były traktowane jako wypiek skomplikowany, ale liczył się zmysł artystyczny - czyli zdobienie. Pod czujnym okiem pani Marietty uczniowie nabywali umiejętność tworzenia tego tradycyjnego ciasta. Mama Eryka udzielała dzieciom cennych wskazówek. Ciasto powinno być niskie, na grubość palca w kształcie prostokąta, serca, rombu lub kwadratu. Ważne są również dodatki - siekane orzechy, migdały, rodzynki, owoce z konfitur czy kandyzowane skórki różnego rodzaju.
Mazurki wykonane przez nasze dzieci prezentują się rewelacyjnie. W żadnej cukierni takich nie znajdziecie. Dodam w sekrecie, że z pewnością przyozdobią koszyczki ze święconkami naszych małych cukierników.
Przyłączamy się do wylukrowanych na mazurkach życzeń:
„ WESOŁYCH ŚWIĄT - ALLELUJA !”